
Niebieskie mufinki
Masz ochotę na coś słodkiego, a może zbliżają się urodzinki waszych pociech, nie masz pomysłu na coś słodkiego, bardzo fajnym pomysłem są zwykłe mufinki, ale z dodatkiem niebieskiego barwnika. Doskonały pomysł by wnieść nieco koloru do zwykłych mufinek. Do ich zrobienia potrzebujemy:
– 2 jajka
– 1/2 szklanki cukru
– 2 banany
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 80 g roztopionego masła
– 2 szklanki mąki pszennej
– malutka szczypta niebieskiego barwnika w proszku.
Przepis:
Do miski dodajemy jajka i cukier, po czym miksujemy je na najwyższych obrotach, następnie banany kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do naszej masy jajecznej. Miksujemy wszystko ze sobą, do połączenia się składników. Do masy dodajemy mąkę, roztopione wcześniej masło, oraz proszek do pieczenia. Ponownie wszystko razem ze sobą miksujemy. Naszą masę mufinkową dzielimy na dwie części, jedna pozostaje jasna, a do drugiej dodajemy nasz barwik, po czym mieszamy go dokładnie z masą. Powstanie nam piękny niebieski kolor. Do foremek na mufiniki kładziemy jasne ciasto, po czym niebieskie i za pomocą wykałaczki mieszamy delikatnie ze sobą okrężnymi ruchami, powstanie nam piekna mozajka kolorowa, teraz pozostaje nam jedynie upiec nasze mufinki. Nastawiamy piekarnik do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20-22 minut. Po wyjęciu ukaże nam się piękna niebieska mufinka, możemy ją udekorować oczywiście lukrem, bądź też posypką.
Jogurtowo-czekoladowe mufinki z wiśnią w środku
Czemu by nie połączyć wiśni z czekoladą, jak dla mnie jest to doskonałe połączenie, ktore zamkniemy dzisiaj w smaku mufinkowego ciasta jogurtowego. Jest to szybki deser, nie wymaga od nas wielkiej pracy, wielu składników, a smakuje przepysznie. Można je podać jako deser na przyjęciu, czy tak po prostu do kawy z przyjaciółmi. Do ich zrobienia potrzebujemy:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 125 g jogurtu naturalnego
– 1 jajko
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 60 g cukru
– 1/4 szklanki oleju
– 1/3 szklanki mleka
– 1 łyżka kakao
– 10 dag wydrylowanych wiśni (mogą być ze słoika).
Przepis:
Do miski wsypujemy mąkę, jogurt naturalny, jajko, proszek do pieczenia, cukier, olej, mleko, te składniki mieszamy ze sobą za pomocą miksera, do całkowitego połączenia się składników, najlepiej na najwyższych obrotach miksera, następnie dodajemy kakao i mieszamy całość już łyżką. Gdy kakao połączy się z resztą składników, ciasto jest już gotowe. Teraz napełniamy nasze foremki na mufinki ciastem czekoladowym, a na wierzch dodajemy łyżkę wydrylowanych wiśni, już to bardzo ładnie wygląda, ale i gwarantuję że smakuje znakomicie. Teraz nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni i pieczemy przez 17-20 minut. Po wyciagnięciu ich z piekarnika wiśnia pięknie wygląda do tego puszczone soki spowodują, że mufinka będzie jeszcze smaczniejsza, możemy posypać mufinki cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.