
Witamina C – jak przygotowywać potrawy, by jej nie zniszczyć?
Znajdziemy ją we wszystkich świeżych warzywach i owocach, a mimo to nadal wielu Polaków cierpi na jej niedobór-dzieje się tak między innymi dlatego, że witamina C jest bardzo wrażliwa na utlenianie. Tracimy ją, nieodpowiednio przygotowując potrawy. Kwas askorbinowy jest wrażliwy na wysoką temperaturę, nie sprzyja mu długie przechowywanie, ani kontakt z tlenem. Siekając pietruszkę metalowym nożem, zamiast rwać rękoma, czy wrzucają plasterek cytryny do wrzącej wody lub herbaty, tracimy aż do 100% cennej witaminy C. Sporo znika również podczas gotowania i smażenia.
Najmniej witaminy C znika podczas mrożenia produktów, wiec bez wahania korzystajmy w zimie z mrożonek. Najlepszym jej źródłem są bez wątpienia świeże surowe warzywa i owoce, które powinniśmy jadać każdego dnia, aby dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednią ilość tej witaminy. Najwięcej zawierają jej dzika róża, czarna porzeczka, czerwona papryka i natka pietruszki. Codziennie rano sięgaj po owoce lub pyszny i zdrowy sok owocowo-warzywny, do obiadu dołącz surówkę (skrop ja odrobiną oliwy, to ograniczy utlenianie się witaminy C), na deser zamiast batona czy ciastek zjedz jabłko lub koktajl z mrożonych czarnych porzeczek, a do kolacji zjedz pół czerwonej papryki, pomidora i cebulę. Pamiętaj, ze organizm człowieka nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego, aby nie nabawić się niedoborów, musimy ją dostarczać na bieżąco.
Gorczyca i jej właściwości
Ta niepozorna przyprawa może mieć istotny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Czym wyróżnia się gorczyca? Co zyskamy w chwili, gdy z jej wsparcia zaczniemy korzystać regularnie?
Gorczyca, a raczej jej nasiona, to z jednej strony ważny dodatek do wielu potraw, z drugiej – naturalny lek na wiele przypadłości. Sporo tu oleju oraz związków białkowych, nie brak tu również cennych dla ludzkiego organizmu soli mineralnych.
Jakie właściwości lecznicze ma gorczyca? Wiadomo, że jako naturalny lek, była ona z powodzeniem wykorzystywana już w czasach starożytnych. Dość wcześnie odkryto, iż przyprawa ta ma bardzo dobry wpływ na proces trawienia. Z czasem doceniono jej przeciwbólowe właściwości, sięgając po nią m.in. przy problemach z zębami. Dziś wiemy, że gorczyca może się też stać cennym wsparciem dla osób walczących z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a pozyskany z jej nasion wyciąg może pomagać przy przewlekłych stanach zapalnych jelit oraz przy zaparciach i zaburzeniach trawienia. Nasiona gorczycy mogą stać się też podstawowym składnikiem płukanki na bolące gardło, przydatnej również przy leczeniu zapalenia migdałków. Gorczyca jest zatem dość uniwersalnym lekiem, a umiejętnie wykorzystana, pomoże nam w walce o utrzymanie dobrej formy i świetnego samopoczucia.